Sveriges tredje bästa nya bana

Denna text är en direkt avläsning av tidningen Svensk Golf och dess artikel där Sveriges bästa nya banor (byggda efter 1990) korades. Idrefjällens golfbana placerade sig då på tredje plats. Artikeln publicerades i nummer 12-2000.

Det finns golfbanor som är unika, som bryter mönstret, som inte liknar andra. En sådan är Idrefjällen i dalakommunen Älvdalen.

Journalisten Mattias Brännholm gjorde ett reportage i Svensk Golf om fjällgolf för något år sedan och om Idrefjällens 18-hålare skrev han: "Efter 18 hål kan jag bara ställa in mig i kön av gratulanter. Det är en fullständigt lysande 18-hålsbana som ligger här i Idre."

En annan beundrare är Göran Zachrisson, som utnämnt Idrefjällen till den bästa banan i fjällvärlden.

I Svensk Golfguide beskrivs bankaraktären på följande sätt: "Kuperad golfbana med storslagen utsikt". Storslagen var ordet. Det är en fantastisk upplevelse att spela i denna underbara fjällmiljö med sina milsvida vyer. Men det handlar inte bara om skönhet. Med något undantag när finns inget svagt hål, däremot en rad utmärkta som bjuder på både spännande och krävande slag. Finishen på fairways och greener är högklassig, åtminstone under högsäsong. Och skulle du hamna i någon ringlande bäck (det finns vattenhinder på sju av hålen) - coola ner dig med en slurk av det kristallklara vattnet.

Det handlar om en totalupplevelse där jakten efter slag och poäng efterhand åtminstone till viss del övergår i något annat. Som en stilla inre njutning.

Golfbanearkitekten Bengt Lorichs är en ödmjuk och självkritisk man. Han är naturligtvis nöjd med sitt verk, men också lite missmodig beträffande något enstaka blint slag.

Äh, inget att haka upp sig på, tycker vi, det går knappast att undvika i kuperad fjällmiljö. Sanningen är i stället att Lorichs skapat ett smärre mästerverk.

Tillbaka